I sommar har jag varit på AUTIST 2019, en fem dagar lång sommarträff anordnad av autistföretaget ASPI Utbildning AB i Göteborg. Jag funderar på hur jag bäst ska sammanfatta träffen. Helt klart det bästa jag gjort det här året. En jättebra träff på alla sätt och vis. Jag fick en chans att slappna och ta en paus från vardagen. Dagarna fylldes av intressanta och tankeväckande seminarier, småföreläsningar och samtal. Det var en fin och tillåtande stämning. Alla respekterade varandra och det var tillåtande och kravlöst. Man behövde inte vara med på allt utan kunde komma och gå som man ville. Det var bra för det var jobbigt att orka med allt. Det var en välorganiserad träff, det var mycket bra ordnat rent praktiskt av arrangörerna. Men det bästa av allt var att träffen leddes av autister för autister. Det var inte en neurotyp så långt ögat nådde. Jag är supernöjd och väldigt inspirerad av allt som sagts och gjorts på den här träffen. Jag åkte till träffen utan att veta hur det skulle bli och kom hem med nya erfarenheter och insikter. 


Träffen var på en scoutgård i Göteborg. Jag sov där på nätterna. Lite knöligt med liggunderlägg, men det gick bra ändå. Att jag sov lite dåligt de här nätterna var ändå värt det. Totalt var vi 32 personer på träffen. Alla sov inte där. Många bodde i Göteborg eller i närheten och en del sov på vandrarhem. Vi var 6 som sov på scoutgården.


Den här träffen hålls vartannat år så nästa gång är 2021. Jag kommer helt klart att vara med på nästa träff. Har du själv asperger/autism, eller har en närstående med diagnos, och gärna vill utmana dig själv eller din närstående vill utmana sig själv, så kan jag rekommendera AUTISM 2021. På dessa träffar får man en chans att lära känna andra autister och utbyta tankar och erfarenheter. Och det sker under mycket ordnade former, vilket känns tryggt.