Vecka 43 är det Äppelveckan på biblioteket i Varberg. Det är en vecka för att uppmärksamma människor med diagnoser och funktionsnedsättningar lite extra, främst barn, men det gäller även vuxna personer också. Biblioteket har en hylla som heter just Äppelhyllan. Där samlas böcker för barn med olika funktionsnedsättningar. Det kan vara lättlästa böcker, ljudböcker, böcker med punktskrift eller tecken med mera. Men det finns också böcker för lite äldre barn och ungdomar som vill lära sig mer om sin diagnos. Sedan finns där även böcker för anhöriga eller andra personer som kommer i kontakt med personer med funktionsnedsättningar. Den här hyllan (eller hyllorna) lyfts fram lite extra den här veckan.

Under den här veckan anordnas också olika aktiviteter och i år har Autism- och Aspergerföreningen Varberg-Kungsbacka blivit inbjudna till att ha ett samtal kring autism på tisdagskvällen. Då kommer jag att vara där tillsammans med några kollegor i styrelsen. Jag sitter alltså med i styrelsen för föreningen.

Under kvällen kommer vi ha ett bokbord där jag har med mig ett antal böcker som jag vill tipsa om. Vi kommer även att ha olika sorters material att dela ut till dem som vill. Och så kommer vi självklart att samtala kring just autism. Folk som kommer förbi kanske har frågor om autism, vill veta något specifikt kring diagnosen eller vill ha tips med mera. Eller så vill de bara ha någon att prata med.

Men syftet är också att presentera föreningen på ett snyggt sätt så att folk vet att vi finns. Därför blev jag tillfrågad om jag ville göra ett bildspel som ska visas på en skärm under den timme vi ska vara där. Ja, vi fick bara en timme för biblioteket stänger kl. 19. 

I bildspelet presenterar jag föreningen, vad vi gör och vilka som sitter i styrelsen. Jag har även med lite fakta om autism och hur autism yttrar sig hos just tjejer. Ett ständigt aktuellt ämne. Det var lite svårt att göra bildspelet för jag visste inte riktigt vad jag skulle ha med och hur mycket. Det blev lite för mycket text, men det är för att jag har svårt att begränsa mig. Men jag fick i alla fall fram ett bildspel till slut och det är det viktigaste. 

Ni som bor i Varberg med omnejd, ni får gärna komma förbi en sväng. Det hade varit roligt.


Information om kvällen:

Kom och prata autism med oss! Funderar ni på att göra en neuropsykiatrisk utredning och har frågor kring det? Är du lärare och har elever med autism? Eller är du bara allmänt intresserad och vill lära dig mer? Oavsett vilken relation du har till autism är alla lika välkomna! En del av Äppelveckan 2021.

Tisdag 26 oktober kl. 18-19

Utställningsplatsen

Fri entré och drop-in


Äppelveckan arrangeras också i Kungsbacka, men jag vet inte om den gör det på andra platser i Sverige.


Här hittar du hela programmet för Äppelveckan i Varberg.


Uppdatering: Vi var på biblioteket redan vid 16-tiden för att förbereda. Texter skulle sorteras och häftas ihop, med mera. Information som vi tyckte var intressant att dela ut. Dessutom hade jag tagit med mig ett antal böcker om autism som jag ville tipsa om.

Vi var fyra från föreningen som hade möjlighet att vara där.

Det kom dock inte så jättemånga personer (jag hade förväntat mig fler), men vi satt några och diskuterade skolan för elever med autism. Det var lärare från en skola i Varbergs kommun som var jätteintresserade av att förbättra skolan för de här barnen. Sådant gillar vi! De ville veta vår syn på saken och jag berättade hur min skoltid hade varit. Jag hade också bjudit in en stödpedagog från min Dagliga verksamhet. Det var roligt att hon kom.

Sedan kom det också förbi en läkare från en nyöppnad vårdcentral som var intresserad av föreningen och ville lära sig mer om autism. Det är inte ofta man träffar läkare som kan något om autism, så det vore jätteroligt om en vårdcentral ville skaffa sig just autismkompetens.

Vi hade bara en timme på oss och ingen hade sagt till oss att vi skulle vara ute prick kl. 19 när biblioteket stängde. Så det blev väldigt stressigt där på slutet. Och när jag utsetts för stress stänger jag av helt och kan inte tänka klart. Därför glömde jag tre böcker. Jag hoppas jag kan få tillbaka dem (om inte biblioteket lånar ut dem, det vill säga, haha).