Jag vet att jag har skrivit ett inlägg om film tidigare, men eftersom listan har uppdaterats sedan sist så publicerar jag den igen. Vi hade nyligen en filmvisning med Autism- och Aspergerföreningen Halland och ASTrarna och tittade på filmen "Temple Grandin". Då hade jag med den här listan som förslag.


Alla funktionsnedsättningar är inte så välrepresenterade på film, men på senare år har det kommit flera filmer med rollfigurer med någon form av autismspektrumtillstånd. Här är några av dem.Temple Grandin (2010). Regissör: Mick Jackson. Skådespelare: Claire Danes, Julia Ormond, David Strathairn, Catherine O´Hara


En biografisk film om Temple Grandin, en kvinna med autism som kämpade sig igenom skolan för att bli en framgångsrik vetenskapsman och djurrättsaktivist.

I rymden finns inga känslor (2010).
Regissör: Andreas Öhman. Skådespelare: Bill Skarsgård, Cecilia Forss


Simon har Aspergers syndrom och tycker inte om förändringar. Han bor tillsammans med sin storebror Sam och hans flickvän Frida, men hon tröttnar på att deras liv ständigt måste anpassas till Simons behov av fasta rutiner och lämnar dem.

My Name Is Khan (2010).
Regissör: Karan Johar. Skådespelare: Shah Rukh Khan, Yuvaan Makaar


Rizwan Khan, en muslim från Borivali i Mumbai, har Aspergers syndrom och gifter sig med en hinduisk ensamstående mamma, Mandira, i San Francisco.


Mary & Max (2009). Regissör: Adam Elliot. Skådespelare: Toni Colette (röst), Philip Seymour Hoffman (röst)


Animerad film om en osannolik vänskap mellan två brevvänner; Mary en ensam åttaårig flicka som bor i en förort till Melbourne, och Max; en fyrtiofyraårig överviktig man med Aspergers syndrom i New York.


Hästpojken (2009). Regissör: Michel O Scott


Dokumentär som följer föräldrarna Rupert och Kristin och deras sätt att acceptera och handskas med sin son Rowans autism. Familjen beger sig ut på en resa genom Mongoliet där människans förhållande till hästar värderas högt av shamaner.

Adam (2009).
Regissör: Max Mayer. Skådespelare: Hugh Dancy, Rose Bryne, Peter Gallagher


Romantisk komedi om Adam, en ensam man med Aspergers syndrom som inleder ett förhållande med sin granne en våning ovanför.


The Black Balloon (2008). Regissör: Elissa Down. Skådespelare: Rhys Wakefield, Toni Collette, Luke Ford; Erik Thomson                                                                    


15-årige Thomas slits mellan kärleken till sin autistiska bror och längtan efter en normal vardag där ansvar och konflikter i hemmet byts ut mot ett normalt tonåringsliv. Frustration över den inverkan broderns autism har över hans möjligheter till ett eget liv framstår som oöverstigliga men kärleken till brodern är stor och han slits ständigt mellan glädje och hat.

Imagination (2007).
Regissör: Eric Leiser. Skådespelare: Ed Gildersleeve, Nikki and Jessi Haddad, Courtney Sanford


En barnneurolog vid namn Reineger har blivit övertygad om att tvillingen Anna har Aspergers syndrom.

Mozart and the Whale (2005).
Regissör: Peter Naess. Skådespelare: Josh Hartnett, Radha Mitchell


Romantisk dramakomedi om två personer som har Aspergers syndrom.

Snow Cake (2006).
Regissör: Marc Evans. Skådespelare: Alan Rickman, Sigourney Weaver


En film om vänskapen mellan en kvinna med autism och en man som är traumatiserad efter att ha varit med om en bilolycka.

Killer Diller (2004).
Regissör: Tricia Brock. Skådespelare: Lucas Black, Fred Willard, William Lee Scott


En gitarrspelande biltjuv träffar en autistisk man som visar sig vara ett geni på att spela piano. Tillsammans bildar de ett bluesband.

Miracle Run (2004).
Regissör: Gregg Champion. Skådespelare: Mary-Louise Parker, Aidan Quinn 


Den ensamstående mamman Corrine upptäcker att hennes två sjuåriga tvillingar har autism. Hon vägrar att sluta tro på deras potential, trots att resten av världen vänder ryggen åt dem.


I Am Sam (2001). Regissör: Jessi Nelson. Skådespelare: Sean Penn, Michelle Pfeiffer, Dakota Fanning                                                                                       


En berättelse om Sam Dawson, utvecklingsstörd och far till Lucy som han uppfostrar på egen hand med hjälp av sina minst sagt ovanliga vänner. När Lucy fyller sju år och är på väg att gå om sin far i fråga om kunskap och intellektuell förmåga hotas deras täta förhållande då en socialarbetare träder in i bilden och vill placera Lucy i fosterhem.   

                                                                                     

Kod Mercury (1998). Regissör: Harold Becker. Skådespelare: Bruce Willis, Alec Baldwin, Miko Hughes  

       

Den avhoppade och cyniske FBI-agenten tar en liten grabb med autism under sitt beskydd.


David’s Mother (1994). Regissör: Robert Allan Ackerman. Skådespelare: Kirstie Alley, Sam Waterston, Stockard Channing


Sally Goodson kämpar mot en socialarbetare för att få behålla sin autistiske son i hemmet.


Forrest Gump (1994). Regissör: Robert Zemeckis. Skådespelare: Tom Hanks, Robin Wright                                                                                                         


Forrest Gumps liv skildras under tre våldsamma decennier. Från att ha ansetts vara efterbliven blir han toppidrottsman, krigshjälte i Vietnam och framgångsrik affärsman. Det enda Forrest egentligen vill är dock att hans livs kärlek Jenny ska ha det bra. Forrest förkroppsligar en tidsålder, en lössläppt oskuld i ett USA på väg att förlora sin oskuld. Hans hjärta vet vad hans begränsade IQ inte kan förstå. Baserad på romanen "Forrest Gump" av Winston Groom från 1986

Gilbert Grape (1993).
Regissör: Lasse Hallström. Skådespelare: Johnny Depp, Leonardo DiCaprio, Juliette Lewis, Mary Steenburgen


Gilbert tar hand om sin lillebror Arnie som har autism och sin kraftigt överviktiga mamma. När Gilbert hittar kärleken blir familjen ett problem.

Rain Man (1988).
Regissör: Barry Levinson. Skådespelare: Dustin Hoffman, Tom Cruise


Den självupptagen Charlie Babbitt förväntar sig en del av arvet efter sin avlägsna döda far. Men Raymond, hans institutionaliserade äldre bror, en bror han hittills varit ovetandes om, ärver hela förmögenheten. Raymond har autism.


 Mästerskapet (2014). Regissör: Morgan Matthews. Skådespelare: Asa Butterfield, Rafe Spall, Sally Hawkins, Eddie Marsan, Jo Yang, Martin McCann


Diagnosticerad med autism som barn har Nathan alltid haft problem att lära känna människor, till och med hans egen mor. Siffror däremot, är han desto bättre på. När hans lärare uppmärksammar detta får Nathan en plats i den brittiska truppen i den internationella matematik-olympiaden. När Nathan nu får vara bland sina gelikar, upptäcker han att han inte var så udda ändå - att det finns ett sammanhang för honom också.


Run Wild, Run Free (1969). Regissör: Richard C. Sarafian. Skådespelare: John Mills, Mark Lester, Sylvia Sims, Gordon Jackson, Bernard Miles,  Fiona Fullerton, Paul Griffiths 


Philip bor med föräldrarna i skotska högländerna. Han är stum sedan 4-5-årsåldern av okänd orsak. Vid 18 års ålder fattar han kärlek till en halvvild vit ponny. Hästen går ner i ett kärr och räddas med svårighet varvid Philip börjar tala igen.


The Odd Way Home (2013). Regissör: Rajeev Nirmalakhandan. Skådespelare: Rumer Willis, Chris Marquette, Veronica Cartwright


Det udda paret gör en oförglömlig resa genom den amerikanska sydvästern, hittar lycka på de svåraste ställena och ser på varandra som de aldrig gjort tidigare.


Please Stand By (2017). Regissör: Ben Lewin. Skådespelare: Dakota Fanning, Toni Collette, Alice Eve


Wendy är en ung, bestämd och målmedveten kvinna. Hon är även Star Trek-nörd. På grund av sin autism bor hon på ett gruppboende, som hon en dag lämnar för en långresa till Los Angeles, för att delta i en Star Trek-manustävling. Resan blir ett osedvanligt äventyr.


Molly (1999). Regissör: John Duigan. Skådespelare: Elisabeth Shue, Aaron Eckhart, Jill Hennessy


Denna tragiska komedi är svår att kategorisera. Den handlar om Mollys liv - en kvinna med autism som undervisas av sin neurotiske bror Buck. Läkarna informerar honom om att en experimentell operation med friska hjärnceller kan hjälpa Molly, men till ett högt pris.


Extremt högt och otroligt nära (2011). Regissör: Stephen Daldry. Skådespelare: Thomas Horn, Tom Hanks, Sandra Bullock, Max von Sydow


Denna film kretsar kring Oscar Schnell - en nioårig pojke med autism. Han har väldigt nära band till sin far, som alltid uppmuntrar honom att interagera med andra. Tillsammans leker de lekar och gör efterforskningar i ett försök att få Oscar att lära sig vissa färdigheter. Dessvärre dör pappan i terroristattacken mot World Trade Center, vilket lämnar Oscar i sin deprimerade mammas vård. Efter ett år hittar Oscar en gömd nyckel i en av hans fars vaser. Upptäckten och andra ledtrådar tar honom till New York för att finna personen som vet vad nyckeln går till. På vägen träffar han människor som hjälper honom att övervinna hinder, såsom att åka tunnelbana och korsa en bro.


Jätten (2016). Regissör: Johannes Nyholm. Skådespelare: Michael Wittenborn, Peter Simonischek, Sandra Huller, Thomas Loibi, Trystan Putter


Filmen handlar om 30-årige Rikards sökande efter sin mamma, som han skildes ifrån som barn. För att lyckas återförenas med henne tar han hjälp av boule och en femtio meter lång jätte. Rikard är diagnosticerad med autism.


Späckhuggarnas fyrtorn (El Faro de las Orcas) (2016). Regissör: Geardo Olivares. Skådespelare: Maribel Verdú, Joaquin Furriel, Joaquin Rapalini


En mamma reser med sin autistiske son till Patagonien, i hopp om att en viltvårdare och en flock vilda späckhuggare ska kunna hjälpa sonen att hitta sina känslor.